MARIA
GRUPPELAAR


ABOUT

Click here for an English version

SERENDIPITEIT


Ik word aangetrokken door vervallen gebouwen, kapotte ramen en deuren met doorkijkjes naar achterliggende ruimten en afbladderende verf. Maar de schoonheid van het verval is niet het thema van mijn werk. Het gaat over serendipiteit en dit proces van zoeken, uitproberen en vinden moet zichtbaar zijn. Het is het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets anders. Serendipiteit gaat niet vanzelf, je moet het een kans geven door te experimenteren, te proberen en door goed te kijken. Het is de kunst van het gelukkige toeval.

VERBEELDING


Ik schilder en maak houtconstructies. Vanaf 2017 combineer ik deze twee kunstvormen steeds vaker. Door mijn materiaalkeuze en hoe ik daarmee omga, wil ik iets verbeelden dat iedereen op zijn of haar eigen manier kan interpreteren en ergens van kan herkennen. Het gaat dan over herinneringen en de invloed daarvan op je ontwikkeling, je waarneming en op je persoonlijkheid. Voor mijn website heb ik series gevormd en daar woorden bij gezet die een idee kunnen geven over deze verbeelding.

UITEINDELIJK STAAT ER TOCH WAT


Ik wil graag dat mijn werk lichtvoetig is of speels. Maar dat niet alleen, tegelijkertijd stel ik ook vragen over het bestaan, over hoe je wordt gevormd of over hoe je dingen bereikt, het leven zelf als trial and error.

In ieder geval is mijn werk hierdoor ook een verhaal over mijzelf. Het leven is geen vastomlijnd proces, maar onvoorspelbaar met veel toeval. Het is steeds opnieuw ontdekken met de middelen die je hebt. Het gaat dan over zoeken naar hoe het leven is in te vullen, over opnieuw beginnen en dat combineren met wat je wil behouden. Het is een uitdaging er wat van te maken en uiteindelijk staat er dan toch wat.

SCHILDERWERK EN CONSTRUCTIES


De constructies bestaan vooral uit gebruikt hout, ik verzamel veel. De sleetsheid en beschadigingen van het materiaal moeten herkenning oproepen en refereren aan de historie ervan. De constructies zijn pragmatisch in elkaar gezet, lijken misschien wankel. Ze zijn open en laten ruimte zien. Ze kunenn ook drager zijn van mijn schilderdoeken.

Zowel het schilderwerk als de constructies hebben hetzelfde uitgangspunt: een structuur van horizontale en verticale kleurvlakken, lijnen en lagen. Ik schilder met olieverf op doek, het schilderen is in vergelijking met de constructies dichter en compacter van opzet.

PROFIEL


In 1987 ben ik afgestudeerd aan de Lerarenopleiding te Delft als 2e graads docent beeldende vakken en kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing. In deze periode maakte ik vooral ruimtelijk werk. Werk van mij is gepubliceerd in ‘Textielvaardig’, handboek bij de textielmethode voor PABO en basisschool door Henny Clason e.a. Ik heb een atelier als autonoom kunstenaar in Den Haag. Tot nu toe exposeer ik vooral in het kleinere circuit binnen Den Haag, diverse werken zijn verkocht aan particulieren. In 2017 ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie Haarlem/ Leiden.

2018 - solo exhibition at Galerie 44, Molenstraat 44 The Hague
2019 - solo echibition at Galerie Windows47, Kleine Houtweg 47, Haarlem

CONTACT+31 (0)6 51 57 85 85
Studio at Van Heutzstraat 12, The Hague, Netherlands